Skip to content

Модерните хибриди на Роза-ругоза (Rosa Rugoza)

Автор Bell- Форум за Градини и Рози

Ругозите са идеалните крайбрежни рози, така ги водят. Понасят всякакви условия, песъкливи почви, засушаване, висока влажност, дори солена покрай моретата. Здрави и почти неболедуващи, при мен освен въшки нищо не ги е нападало. В някои райони могат да бъдат и инвазивни, ако са с присадки под земята. Интересно, което съм чела за тях е, че въпреки, че произхождат от изтока, в Европа се развиват доста по-хубаво и бурно. Дори има райони в Германия, където се определят за инвазивни видове. Жив плет от ругози е вълшебна гледка. Зимуването им е отлично, дори в по-студените райони като при мен. Търпят и засушаване, непретенциозни за торене и почва. Рози мечта бих казала. Единствено страдат от горещините лятото, когато липсва въздушната влажност през август. При горещ, сух летен вятър ми се случвало да просъхва до половината храст и то на всяка една от ругозите ми. Agnes, Kamtschatka, Moje Hammarberg, Pink Grootendorst. Засадени са на различни места, засенчени с 3-4 часа слънце на ден, други на пълно слънце и нищо не помага. Не е от прекомерното слънце, а от горещия и сух вятър. Мисля, че ще се чувстват идеално в планински райони,  около морета или където има по-висока въздушна влажност. При мен са красиви, но ми е мъчно през година да просъхват през лятото. И други са споделяли по спомен за подобен проблем.  
Режа пролет, но като цяло си правят сами компакти и равномерни храсти и махам само сухото. После не ги пипам цветовете, за да узреят шипките за есента. При дълга и  топла есен, а при мен е такава правят красивата есенна, жълта окраска на листата.

Kamtschatka е любимата ми от хибрид ругозите. Тя повтаря цъфтежи много хубаво, ако лятото не е прекалено горещо и сухо. Цветът понякога има прекрасни розови нюанси, но не винаги.

Pink Grootendorst мисля, че я взимахме още преди години и други също могат да споделят впечатления за нея. При мен не е повтаряла.

Намерих и снимка как просъхват клоните им през август. Пак правя уточнение, че това се случва при сухи лета с горещ вятър и без въздушна влажност в полетата и низините.

Последното лято беше сравнително влажно и нямам подобни храсти.
Да отбележа и друго, хубаво е ругозите да се садят като се заравят присадките под земята. Имат склонност да правят гъсталаци и могат да бъдат по инвазивни в подходящите влажни и прохладни райони, но лесно могат да се премахват ненужните клони, които не ви трябват.  Заравянето на присадката обаче би било спасяващо за розите, ако просъхват. Имала съм години когато буквално всички клони съм скъсявала от горещините и въпреки това те успешно се възстановяваха след това с избиване на нови клони от земята. Ако, бяха с присадки над земята вероятно нямаше да оцелеят.

Agnes е една от първите разработки на рози по линия на канадките за зимоустойчивост. Взимала съм я в пристъп на желание да не ми мръзнат розите през зимата, защото е за 3a зона   И естествено лятото й е голяма мъка, защото при 40 градуса се изпържва и съхне. И все пак е много хубава, една от най-ранните в градината и става много висока, за разлика от другите хибриди.

Agnes е една от няколкото ругози в тази цветова гама. Нещо любопитно за цветовете на ругозите е, че почти няма хибрид ругози в жълто или оранж гамата. Разработките на нови видове представят чудесни простоцветни или кичести цветове в пурупурните, лилави, червени нюанси, а и в бели видове. Но, все още няма продължена линия на жълтите ругози. По спомен бяха някъде около 4-5 сорта създадени досега, които за жалост се оказват стерилни и няма възможност да се продължи линията на работа на селекционерите. За нас градинарите няма особено значение, но за селекционерите е много важно розата да може да продължи линията и да бъде родовита. Когато един сорт е стерилен, колкото и да е красив той не получава голямото признание на розарите, защото няма да може да се продължи работата. Мисля, че Тантау имаха някакви опити също с кръстоски на флорибунди, но пак неуспешни. Интересно ми е и чакам някой хибридизатор да създаде родовита оранж или жълта ругоза, което ще си е пробив в тази линия на работа.