Skip to content

Ах, тези магнолии!

За народите от Източна Азия знак за настъпването на пролетта е цъфтежът на магнолиите. Облаци от бели, розови, цикламени и лилави цветове покриват целите дървета. Гледката е неповторима! 

Ценени и търсени по цял свят, днес може да видим тези екзотични принцеси все по-често и в нашите градини.
Съществуват над  200 подвидове магнолии естествено растящи в тропичните и субтропичните области и от тях са селектирани стотици сортове. Отглеждани като храсти или малки и по-големи дървета, красотата на големите често ароматни цветове е забележителна и неповторима, макар и сравнително краткотрайна.

Но както всяка красавица и магнолията си има своите капризи и се цупи – може да жълтее, да не расте и не цъфти ако не й се угоди.
Как да преценим кой точно сорт ще расте щастливо в нашата градина? Отговорите на зададените по–долу въпроси ще помогнат да разберете дали да садите магнолия и каква да изберете.

1.Каква е зимата в района, където живея?
Това се определя по климатичните зони по създадената за тази цел интернационална карта, която предполагам е известна на всеки градинар.

2. Какво е слънцеогряването в моята градина?
Магнолиите предпочитат добре огрявани от слънцето места или такива с лека, ажурна сянка.
Това означава, че ако живеете в зона, където лятото е много горещо и сухо, то по -добре да засадите магнолията така, че да получава някаква сянка през следобедните часове. Не садете магнолия в силно сенчеста градина!
Ако е възможно избягвайте местата със силен вятър или течение, което може да увреди цветните пъпки.

3.Какъв е механичният и химичният състав на почвата ми?
Повечето магнолии растат най-добре във влажни, добре дренирани, леко кисели  или неутрални почви. Могат да се адаптират към песъкливо-глинести почви, но в тежки и неотцедливи  изглеждат зле и  и растат бавно.
Забравете за магнолията, ако почвата ви е силно глинеста, тежък смолник, варовита или  силно каменлива.
Или изберете компактен сорт с малка коренова система и изкопайте много голяма дупка, която ще напълните с подходяща почвена смеска, с добър дренаж на дъното. Добре установените растения могат да понесат по-оскъдно поливане, но първите години след засаждането осигурете равномерно и добро поливане. Не садете магнолия на вилата, ако нямате поливна система  и се отбивате там веднъж месечно.

4.Коя е моята  магнолия?
Разнообразието е зашеметяващо, а градината малка – какво да изберем в крайна сметка? За тази цел поставям тук линк към Международната Асоциация на магнолиите, където можете да разгледате по азбучен ред многобройните сортове с описание на характерните им особености.

5.Какви видове магнолии се предлагат най-често по градинските центрове и разсадниците?

Звездовидна магнолия – Magnolia stellata                               

   

Тази магнолия е много подходяща за по-студените области, защото е един от най-студоустойчивите подвидове. USDA Zones 4-8.
Много адаптивна и започва да цъфти в много ранна възраст. Звездовидната магнолия е бавнорастяща, с широка корона, може да се оформи като голям храст или малко дърво, високо около 4 метра. Този сорт е един от предпочитаните подвидове за хибридизация и създаване на нови сортове магнолии, предимно с бели или светлорозови цветове.

Суланжовата магнолия – Magnolia × soulangeana и другите хибридни едроцветни магнолии

Тези сортове са листопадни дървета, отглеждани заради впечатляващите големи цветове с формата на лилии или лалета, които отрупват клоните през зимата или пролетта. Доста от новите сортове цъфтят повторно и през лятото, макар и не така обилно.
Тук имаме и видове за четвърта климатична зона, но и такива за девета зона. Има компактни сортове, които се отглеждат като храсти, но има и големи дървета, достигащи до 12 метра. Формата на короната е предимно изправена в ранна възраст, като се променя в окръглена или широка в зряла възраст. Цветовете се появяват преди листата и баграта им варира от светло-розова до наситено пурпурна. Ако живеете в по-студени райони, изберете по-късно цъфтящи култивари, за да не се попарят отворените цветове от повратните студове през ранната пролет.

Едролистна, вечнозелена магнолия – Magnolia grandiflora, Southern Magnolia

Тази магнолия е за по-топлите области (USDA Zones 7-9), ако се засади на завет  или й се осигури зимна защита, може да расте и в 6-та зона. Растяща естествено в Югоизточна Америка, тази хубавица е представена в Европа през 1731 година и бързо набира популярност и печели много почитатели. Тя е една от най-непридирчивите към почва и позициониране и става популярна като прекрасно дърво за обществени градини, паркове, крайпътно засаждане и шпалири.
При нас по черноморието има великолепни екземпляри на достопочтена възраст, настигнали по височина хотелите, до които са засадени. През последните години се селекционират и компактни сортове на тази иначе внушителна по размери магнолия. Така и собствениците на малки градини могат да се радват на лъскавите големи листа и красивите сметановобели и силно ароматни летни цветове.

Тропическа магнолия – Magnolia champaca /Michelia champaca/

Много магнолии растат в тропичните и субтропични области – USDA Zones 10-12 и дори на по-топло.
Чампака магнолията расте в Югоизточна Азия и е известна с невероятно ароматните си  цветове – маслено-жълти или жълто-оранжеви. Цветовете са малки, но са разположени по цялата дължина на клоните. Цъфтежът е през  пролетта и лятото и единични цветове през зимата. Поради силния им прекрасен аромат цветовете се използват в парфюмерията.

6. По кое време на годината да засадя магнолията?
Листопадните магнолии е най-добре да се засаждат, когато са във вегетационен покой – късно наесен в по-топлите райони и рано напролет в по-студените. Вечнозелените магнолии се садят напролет. Първите години след засаждането редовното поливане и мулчирането през горещините е от голямо значение за доброто адаптиране и растежа на растенията.

7. Как да си засадя магнолията?
Внимателно премахнете най-горния слой почва, докато се видят най-повърхностните корени.
Ако магнолията е изкарана на коренова бала, махнете зеблото, в което е увита преди засаждане. Ако е в контейнер, извадете и направете четири равномерни  2,5 см прореза с нож или лопатка по кореновата бала. Това ще помогне за по-доброто разположение, ако  има кръгово навити в контейнера корени.
7.1. Изкопайте дупка два пъти по-широка от диаметъра на кореновата бала и малко по-дълбока от кореновата бала.
7.2. Разположете балата така, че горните открити корени да останат на нивото на почвената повърхност.
7.3. Пригответе си богата, но лека почвена смеска, която може да включва торф, иглолистна листовка, малко чернозем и биохумус. Не е необходимо да добавяте минерални торове. Напълнете дупката с почва наполовина.
7.4. Уплътнете добре, за да елиминирате въздушните джобове. Полейте добре и допълнете с почва, като гледате най-горните корени да са съвсем леко заровени. Полейте отново и мулчирайте с борови кори, борови игли или друг вид мулч.
7.5. След посаждането поливайте два пъти седмично при хладно време и три пъти седмично при горещо време. Поливайте с около 3 литра вода на см от диаметъра на стеблото, т.е. ако стеблото на магнолията е  3 см  в диаметър,  поливайте с 9 литра вода.
7.6. Не забравяйте, че корените на вашата магнолия са на нивото на почвената повърхност – не окопавайте, а плевете на ръка за да не нараните корените.

8. За какво да внимавам като си купувам магнолия?
Изберете си здрава магнолия с добре разположени клони. Изкарайте растението от контейнера и огледайте добре видимата част на корените – здравите корени са бели, болните и повредени са кафяви или черни и често миришат на кисело.
Не взимайте растения с: 
– петна по листата, с бледи или пожълтели листа
– обезцветени стебла
– счупени клони
– кръстосани или криви клони
– рани по главното стебло
– ако контейнерът е малък и има много усукани и залетени корени.

               

Статията е изготвена по материали на https://www.magnoliasociety.org/resource…ociety.png